Ljetni je period osobito privilegiran u oblasti animea i mangi, kao doba atmosferičnih prazničkih avantura, razigranih večernjih festivala, uzavrelih romantičnih emocija i mističnih doticaja sa svijetom predmodernosti. Kako bismo vam upotpunili užitak zasluženog odmora u predstojećim vrućim mjesecima, predstavljamo vam spisak kvalitetnih animiranih uradaka, idealnih za duge ljetne maratone ili pak za kratkotrajno uskakanje u fantastične svjetove u kojima magija ovog godišnjeg doba postaje još čudesnija i intenzivnija.

U prvom od tri planirana dijela TOP 35 liste pogledajte koji su se naslovi našli na pozicijama 35-21! 
_______________________________________________________________________________________ 

 
_______________________________________________________________________________________ 

Snoviđenja japanskih ljetnih noći

Iako nisam ljetni tip osobe, oduvijek me fascinirao duh avanturizma, nesputanosti i nepresušne energije samoga života koji je izrazito rezonantan s ovim godišnjim dobom – moguće i stoga što su brojna ljeta mojega djetinjstva i mladosti bila proživljena tek u skrovitosti potisnutih osjećaja, a ne kroz opipljiva i razabriva iskustva u pojavnome svijetu. Moji prvi susreti s japanskom animacijom su se također dogodili tijekom sparnih ljetnih noći ranog tinejdžerstva (Bebop, Escaflowne, Noir, X, Arjuna, Hellsing...), a odvrtim li film svog života još malo unatrag, prisjećam se jednog neopisivno dojmljivog popodnevnog ljetnog pljuska; jedne duge koja se nadvila nad svodom razvedravajućeg neba pred sumrak; te odsjaja posljednjih zraka sunca u lokvama vode na mokrom asfaltu, dok su svježim zrakom odzvanjali kristalno čisti zvuci crkvenih zvona - koja još i danas odjekuju negdje duboko u mome biću.  

Dok većinu ljudi ljeto asocira na odsjedanje u egzotičnim odmaralištima, brćkanje nogu u moru ili pak lijeno izležavanje na plaži i ispijanje rashlađenih koktela, moja se malenkost skoro oduvijek zanosila posve drugačijom, daleko maštovitijom i senzibilnijom percepcijom: ljetni praznici provedeni kod bake i djeda u idiličnom seoskom okruženju; uspavljujuće monotono cvrčanje u gustim busenima trava podno azurnog podnevnog neba; sumračne pustolovine radoznale djece po zapuštenim stračarama obasjanim toplim zrakama zalazećeg sunca; intenzivne, efemerne sezonske ljubavi; paranormalna iskustva s vampirima, duhovima i vanzemaljcima - svijetom natrprirodnog i onostranog; osupnjujući prizor noćnog pejsaža rasvjetljenog plamtećim lanternama mističnog Obon festivala; razigrane folklorno-festivalske proslave ispunjene trgovačkim tezgama, pjesmom, žamorom i jarkim bojama; vatromet koji se još divnije ogleda u njenim zjenama nego li na samome nebu; grozničavo podrhtavanje bića koje se natapa sinestetskim užicima, dok ju uzbuđeno promatra kako zamišljenog pogleda, usmjerenog prema zvijezdama, stoji zavijena u veličanstvenu yukatu – tako blizu, a tako daleka.
_______________________________________________________________________________________ 

 
_______________________________________________________________________________________ 

Dakako, ova je nesvakidašnja i sanjiva vizija ljetnih dana i noći umnoge rezultat pothranjivanja moje poetske prirode fabularnim motivima tj. klišejima brojnih animea, kao i slikama iz japanske tradicije, za kojima ovi često posežu u pokušaju rekreiranja jedinstvene ljetne čarolije. Sukladno perciptivnoj istančanosti istočnjaka i sjetnoj intonaciji japanske kulture, ljetne su priče u animeima nerijetko začinjene gorko-slatkastim osjećajem nostalgije, žalom nad minulim vremenima i kratkotrajnošću svega što je lijepo - pa tako i svih onih iskustava, koja poput žedne zemlje upijamo tijekom lijenih ljetnih ladanja i uzbudljivih provoda - dok šintoističko-budistička oduhovljenost pojavnoga svijeta nerijetko remeti stabilnost njihove materijalne stvarnosti kroz nadiranje sfere mističnog i nadnaravnog, a vrata joj rastvaraju elementi neobičnog, bizarnog folklora. No one, koliko god bile trenutačne u beskonačnosti trajanja - baš poput toplog pljuska za dugog i sparnog ljetnog dana - postaju dragocijeno duhovno blago kako svojim akterima, tako i konzumentima s onu stranu ekrana; nezaboravna sjećanja na naizgled slučajne susrete i nepodnošljivo bolne rastanke, na radikalne nove spoznaje i sveprožimajuće, rubne osjećaje, koji su u svojoj neobuzdanoj silini osnažili i raskrvarili mnoga srca - metaforički ili doslovno - te im zauvijek izmijenili ritam otkucaja i smjerove stremljenja.

Bez ikakve sumnje, karakterističan i široko omiljen motiv anime ljeta, kada se ozbiljuje iz ruku tehnički kompetentnih te izvire iz srdaca emocionalno autentičnih produkcijskih timova, predstavlja jedan od najintenzivnijih i najambivalentnijih iskustvenih paketa koje je ovaj medij u stanju posredovati gledatelju. Bilo da dolazi u formi čistokrvne fantastične avanture, ljubavne drame, ulomaka iz svakodnevnog života, misterije i horrora ili bilo kojeg drugog žanra, on je kako suludi vrtuljak emocija, tako i poveznica s onim esencijalnim, bitnim te smjerokaz ka onom vječnomvidljivom očima duha i verbalno teško saopćivom, shvatljivom tek iracionalnom spremnošću na potpuno utapanje u spoznaji i iskustvu trenutka (yugen), a što anime u mnogo slučajeva dočarva bolje od drugih medija i to ekspresivnošću svog audio-vizualnog sklopa pa čak i poetske šutnje.
_______________________________________________________________________________________ 

 
_______________________________________________________________________________________ 

Ultimativna lista za nezaboravno ljeto

Obzirom na moju nepresušnu ljubav prema magiji ljeta, kao i prema navedenom medijskom klasteru settinga, motiva i šarolikog spektra popratnih emocija, došao sam na ideju da sastavim relevantnu listu japanskih animiranih ostvaraja koji bi i vaša predstojeća ljetna iskustva mogli očarati na posve nov i uzbudljiv način. Kada govorim o relevantnosti, podrazumijevam svoju vrlo dobru upoznatost s ponudom anime naslova, poveći broj onih odleganih iza sebe, kao i činjenicu da je kriterij njihovog uvrštavanja na ovaj popis bio kvalitetno promišljen; naime, ovdje NEĆETE pronaći svu silinu usko tematski podudarnih serija, filmova ili OVA (isključivo s ljetnim settingom i tipičnim motivima vezanima uz isti ili riječju ljeta u samom naslovu). Umjesto pukog pobrojavanja istih, odlučio sam se voditi uvjetom raznovrsnosti i bogatstva ljetnih raspoloženja koja posreduju ili s kojima su rezonantni u cjelini, a potom i onim njihove uspješnosti u dotičnoj zadaći, odnosno kvalitativne procjene. Za svaki će se naslov navesti i njegova zasluga, odnosno specifičnost doprinosa očaravanju vašeg ljetnog vremena - jer ono je ovdje najbitnije - ne bi li vam odabir bio čim pristupačniji i jednostavniji. Na taj način dobivate izvrstan multi-genre, multi-theme te multi-mood ljetni anime koktel, kojim svakako vrijedi opremiti svoje prijenosne memorijske diskove prije odlaska na more; prigodan kako za raznolike stadije ovog bogatog godišnjeg doba, tako i za šarolik spektar vaših trenutnih osjećajnih stanja.
_______________________________________________________________________________________ 

 
_______________________________________________________________________________________ 

Imajte na umu da je izbor i poredak naslova na listi produkt krajnje subjektivnog dojma njihove prigodnosti, odnosno dojmljivosti iskustava koja sam uz njih proživio. Također, nemojte se začuditi ukoliko su neki od istih slabije ocjenjeni na mojoj listi odgledanih animea; ovdje sam želio govoriti njihovoj magičnosti, prije nego li o prednostima i nedostacima tehničke prirode - na koje ću vas, dakako, u kratkim opisima koji slijede i upozoriti. Koji god izabrali, pa i svidio vam se on u konačnici ili ne, očekujte unikatan komadić atmosfere utemeljen u jednom alternativnom – prilično promišljenom i snenzualnom – medijskom diskursu. Nadajući se da ćete iscrpsti čim više emocionalnog i duhovnog soka iz ovih poslastica, ugodno vam predstojeće ljetno razdoblje, a još ugodniji i čarobniji ljetni anime provodi… 

NAREDNI JE TEKST U POTPUNOSTI SPOILER FREE 
_____________________________________________________________________________________ 



SOMEDAY'S DREAMERS: SUMMER SKIES

JAPANSKI MAHOU TSUKAI NI TAISETSU NA KOTO: NATSU NO SORA | ŽANR SLICE OF LIFE, DRAMA, MAGIC | TIP TV | 
EPIZODA 12 | GODINA 2008 | PRODUKCIJA GENEON UNIVERSAL ENT, HAL FILM MAKER, TV ASASHI, SENTAI
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Mada bi vas mogla na prvu odbiti niskobudžetnom kombinacijom fotografskih pozadina na koje je nalijepljen razmjerno jednostavan crtež likova, ova će vas opuštena serija usporenog ritma i tihe naravi ubrzo uljuljkati u lijenu atmosferu dugog ljetnog dana. Upustite li se već u kratku slife of life avanturu dopadljive seoske djevojke, koja odlazi u velegrad ne bi li izučila nesvakidašnji zanat magičarke, ne predajte se pred naizglednom običnošću njenoga svijeta sve do samoga kraja. Poput Miyazakijeve Kiki, i Mahou Tsukai fantasy elemente koristi veoma suptilno – gotovo neprimjetno, dajući prednost onoj pravoj magiji odrastanja; neposrednog iskušavanja života, razbuđivanja nepoznatih emocija i topline ostvarenih međuljudskih odnosa. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

No dok vam Kiki u maniri razigranog dječjeg filma želi ugrijati srca i dati vam krila, Mahou Tsukai će vas s ovim temama suočiti s daleko više introspekcije i sjete, ne bi li pred kraj prerastao u sasvim neočekivanu dramu. Fantastičnim kontrastom između paralelne eksplozije nabujale energije prirode i života u zenitu ljetnoga ciklusa te progresivne implozije veselja i vitalnosti u biću mlade Sore, zaustavit će vas na samom pragu života i zamisliti vas nad njegovom nečujnom prolaznošću. Iako ju nećete pamtiti godinama nakon odgledavanja, ova će vas serija duboko dirnuti te vam rastvoriti i u biće utisnuti jednu dublju dimenziju bolne, a opet prelijepe ljetne - odnosno životne - efemernosti.



 BECK - MONGOLIAN CHOP SQUAD
INFO @ MyAnimeList | DOWNLOAD @ Nyaa



















JAPANSKI / | ŽANR SLICE OF LIFE, COMEDY, DRAMA, SHONEN, MUSIC | TIP TV | EPIZODA 26 | GODINA 2004-2005 | 
PRODUKCIJA MADHOUSE, MARVELOUS ENT, STARCHILD RECORDS, FUNIMATION , ASATSU DK, KODANSHA 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Magija Woodstocka je nedvojbeno najveća ostavština hippyjevske subkulture te jedan od temeljnih stupova na kojima je izgrađen hram suvremene kulture mladih – sama slika tog magičnog trodnevlja u sredini kolovoza 1969., ispunjenog pjesmom, ljubavlju i nesputanošću mladenaštva podno zvjezdanog neba mnogima izaziva trnce, daje adrenalinsku injekciju te ih opija nezaboravnim sjećanjima na ljetne provode. Beck, unatoč razmjerno prosječnoj vizualnoj realizaciji - ali zato iznimno dojmljiv s obzirom na auditivnu komponentu - uspješnije od ijednog drugog animea oživljava taj duh hippyjevske nekonvencionalnosti i spontane vibre ljetnih festivala na otvorenom, baveći se turbulencijama mladenaštva proživljenog kroz konstelaciju subkulturnih zabrijavanja, klubova, rock glazbe, garažnih demo bendova i intenzivnih prvih ljubavi. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Beck je ujedno veoma inspirativna priča o socijalno neprilagođenom tinejdžeru, koji potaknut ljubavlju prema glazbi i jednoj posebnoj, ali dalekoj djevojci, odlučuje izići iz svoje zatvorenosti; rastvoriti srce nepredvidivostima svijeta i obogatiti život drugačijim ljudima i iskustvima, oboružan najopasnijim alatima - gitarom i pozitivnim stavom. Kad podraženi mirisom nadolazećih ljetnih dana svi osjetimo sasvim prirodni poriv za prihvaćenošću ili promjenom, Beck je taj koji nam može dati vjetar u leđa i podsjetiti nas da propuštena mladost nije nenadoknadiva – jer ona je stvar stava, a ne godina.



FAFNER IN THE AZURE: DEAD AGRESSOR
INFO @ MyAnimeList | DOWNLOAD @ PirateBay


JAPANSKI / | ŽANR DRAMA, MECHA, SF, PSYCHOLOGICAL | TIP TV | EPIZODA 25 | GODINA 2004 | 
PRODUKCIJA XEBEC, GENEON UNIVERSAL ENT, FUNIMATION ENT, TV TOKYO MUSIC 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

U pravom oceanu idejnih klonova popularne psihološke mecha drame Evangeliona, nerijetko predvidive strukture i upitne kvalitete, Fafner je između ostaloga specifičan i po svojoj prožetosti veoma distinktivnom atmosferom - onom mediteranske opuštenosti i spokoja, koju uvelike podmazuje izvrsna glazba - a što ga čini idealnim žanrovskim odabirom za ovaj period godine. Smješten na jedan od dijelova japanskog otočnog klastera, Fafner isprva prikazuje naizgled bezbrižan život tamošnjeg stanovništva, ne bi li ga ubrzo poremetio uvođenjem vojne drame i mecha akcije te usporenim i nerijetko konfuznim raspredanjem apokaliptične SF priče, intezivno obojane mitološkom ezoterijom. Poput NGE-a, invazija destruktivnih nezamaljskih bića ovdje je tek izlika za otpuštanje psiholoških i emocionalnih kočnica tinejdžerskih pilota, čiji karakterni razvoj i interakcije te postepeno raspadnje ovo dvoje predstavljaju apsolutno najbriljantniji trenutak Fafnera. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Visoke produkcijske kvalitete i dizajn likova inspiriran onim Gundam SEED-a bi vas mogli dodatno motivirati da se nakratko izgubite u azurnom plavetnilu Fafnera, imajući pritom na umu da su krajnja nedorečenost i rasplinutost relativno intrigantne priče dio njegovog chronocrossovskog šarma - oscilirajućeg između razgaljenosti settinga i anksioznosti događanja. A kad odgledate seriju, svakako dajte prilike i filmskom nastavku, koji bi trebao zadovoljiti vašu potrebu za nešto konkretnijim raspletom.    





JAPANSKI / | ŽANR ADVENTURE, MYSTERY, COMEDY, DRAMA, SF | TIP TV | EPIZODA 26 | GODINA 2007 | 
PRODUKCIJA MADHOUSE, NHK ENTERPRISES, TOKUMA SHOTEN 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Dennou Coil je jedan od onih naslova koji, usprkos narativnoj usporenosti, nedostatku snažnih cliffhangera i - posljedično - sveprisutnoj auri dosadnjikavosti, po završetku gledanja ostavlja izrazito satisfaktorni dojam te se čini rijetko dobro isplaniranim, sveukupno natprosječno kvalitetnim i neopterećavajućim, ali sadržajnim uratkom, a što uspijeva postići bez jeftinog senzacionalizma i pompe mnogobrojih animea mainstream produkcije. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Riječ je o avanturi koja isprepliče dimenzije materijalnog i virtualnog pomoću znanstveno-fantastične vizije svijeta nadograđenog sveprisutnom tehnologijom proširene stvarnosti. Radoznala mlađahna protagonistica Yuko, novopridošlica sa svojom obitelji u futurističkom tehnološkom centru polu-virtualnog svijeta, ulazi u trag urbanim legendama o misterioznim nestancima djece s onu stranu digitalizirane stvarnosti te ih s obitelji i skupinom svojih prijatelja odlučuje istražiti, što seriji daje štih klasične, opuštene dječje detektivske fikcije s dramatskim elementima. Osjećajuća prisutnost nevidljivog sloja stvarnosti, natopljenost suptilnim zloslutnim misticizmom i poigravanje elementima tradicionalnog folklora i spiritualnosti, kroz koje se propitkuje razdaljina među ljudskim odnosima, a u paraleli s tehnološkom utopijom budućnosti, itekako daju dubinu ovoj dječjoj pustlovini, kao stvorenoj za gledanje na kapaljku tijekom dugih ljetnih popodneva. 



 JAPANSKI / | ŽANR COMEDY, DRAMA, SF | TIP MOVIE | EPIZODA 1 | GODINA 2009 | 
PRODUKCIJA | MADHOUSE, VAP, YOMIURI TELECASTING, FUNIMATION, KADOKAWA SHOTEN, WARNER BROS, GKIDS 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Mamorua Hosodu mnogi smatraju nasljednikom Miyazakijeve škole artistički intoniranih, visokobudžetnih animiranih filmova, koji kroz njihove gradivne elemente i vjerodostojne likove uspijeva uhvatiti i posredovati tradicionalne vrijednosti te poetski senzibilitet japanske kulture. Za razliku od suptilnog Miyazakijevog Totoroa, Hosoda se u Summer Warsu odlučio na radikalno kontrastan spoj između pitoresknog ruralnog settinga idealnog za ljetna ladanja te virtualne stvarnosti predstavljene kroz koncept megapopularne evoluirane društvene mreže. Vizualni stil, radnja i likovi ove obiteljske SF dramedije tako neprestano osciliraju između spomenutih dvaju krajnosti, što će vam se ili instantno dopasti ili vas odbiti. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Iako se dobar dio akcije u ovoj modernoj ljetnoj avanturi odvija za računalnim ekranom, a ne samo u zaraslim poljima i napuštenim kolibama, onu pravu dinamiku stvaraju humoristično intonirani odnosi članova predstavljene seoske obitelji na čelu s karizmatičnom figurom autoritativne bake, a u koju srednjoškolka Natsuki preko praznika poziva u goste svog informatički nadarenog kolegu. Upravo je kroz prikaz strukture, životnog stila i beskompromisne kohezije naizgled disfunkcionalnog, mnogogeneracijskog kućanstva s dalekosežnim tradicijskim korijenima, Hosoda ovim filmom uspio podsjetiti na simboličku i društvenu vrijednost obitelji te važnost  očuvanja i njegovanja odnosa u njoj.      



SPICE AND WOLF I & II
INFO @ MyAnimeList | DOWNLOAD @ PirateBay



JAPANSKI OOKAMI TO KOUSHINRYOU ŽANR ADVENTURE, FANTASY, ROMANCE | TIP TV | EPIZODA 13 +12 | GODINA 2008-2009 | 
PRODUKCIJA IMAGIN, FUNIMATION, VICTOR ENT, PONY CANYON, KADOKAWA PICTURES, FLYING DOG 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Biste li voljeli prošetati pitoresknim pejsažom europejskih srednjovjekovnih gradića, zaviriti u karavane prevrtljivih trgovaca egzotičnim začinima ili pak zaplesati s uličnim zabavljačima uz vatru na razigranim pučkim festivalima, zakovitlanim opojnim zvucima trubadurske glazbe? Dio ove jedinstvene atmosfere prenijet će vam Spice and Wolf, izuzetno dopadljiva slice of life avantura, koja u revijalnom tonu prati zgode pomalo apatičnog putujučeg trgovca Lawrencea i poletne poganske zaštinice žetve, zanosne humanoidne vučice Holo. Dvoje neobičnih suputnika su sklopili ugovor prema kojem će Lawrence zaboravljenoj boginji pomoći da se vrati u svoje daleke rodne krajeve, u zamjenu za njeno nenadmašno znanje, mudrost i dovitljivost kada se radi o trgovačkim transakcijama – a upravo značajno fokusiranje serije na pitanja ekonomske naravi donosi dašak oštroumnosti i originalnosti u stagnirajući žanr. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Putujući od grada do grada na kočiji, izvorno podbadajući odnos Lawrencea i Holo će se prirodnim ritmom razvijati u smjeru prešutne, obostrane romantične privrženosti i međusobnog rastvaranja intime, što će serija popratiti na veoma lijep i nenametljiv način, uvijek dajući prednost razgaljujućoj atmosferi settinga nad konkretnim događajima i interakcijama. A kad bi vam se punudilo da bar nakratko svoje ladanje provedete u ovako toploj, idiličnoj i romatiziranoj verziji srednjovjekovnoga svijeta, teško da biste mogli odolijeti.   



KINO'S JOURNEY: BEAUTIFUL WORLD
INFO @ MyAnimeList | DOWNLOAD @ BakaBT


JAPANSKI KINO NO TABI | ŽANR ADVENTURE, SLICE OF LIFE, FANTASY | TIP TV | EPIZODA 13 | GODINA 2003 | 
PRODUKCIJA WOWOWO, GENCO, ADV FILMS, A.C.G.T., SENTAI, STUDIO WOMBAT 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Nema prikladnijeg godišnjeg doba za pakiranje najosnovnijih potrepština u ruksak i započinjanje neodređenog couchsurferskog proputovanja svijetom na dva kotača od ljeta. No za introvertiranu, muškobanjastu djevočicu Kino, ovakav prijedlog ne predstavlja sezonsko-turističku egzotiku – vjetar u kosi i logorenja na otvorenom njoj predstavljaju stil života. Oboružana starinskim pištoljem i u društvu jedinog prijatelja – simpatičnog, blagoglagoljivog motora Hermesa – Kino luta poludistopičnim fantasy svijetom u potrazi za novim iskustvima i spoznajama, slijedeći onu kako je sam put daleko bitniji od konačnog odredišta
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Kino's Journey je daleko najšarmantnija epizodna avantura u anime svijetu – istovremeno  vedra i sjetna - koja vas iz epizode u epizodu upoznaje s čudnovatim krajobrazima i još čudnovatijim društvima, osobnostima te njihovim običajima i navikama, nerijetko ih prezentirajući na veoma alegoričan način te s osjetnom porugom na paradoksalne obrasce ljudskog mišljenja i interakcija. Svjedočeći raznolikim sudbinama likova, Kino uvijek ostaje postojana u svojoj indiferenciji objektivnog promatrača, nastojeći iz viđenoga icrpsti čim više životnih pouka, a da se pritom sama emocionalno ne involvira s drugima. Iako se takav pristup na mahove može činiti odbojnim i sterilnim, on i samom gledatelju omogućuje širi pogled na stvarnost života, pokazujući mu koliko je ovaj el camino zapravo prelijep u svim svojim ambivalencijama.





       JAPANSKI / | ŽANR ADVENTURE, MECHA, DRAMA, MILITARY, SPACE, PARODY | TIP TV | EPIZODA 50 | GODINA 1999-2000 | 
PRODUKCIJA SUNRISE, FUJI TV 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Crna ovca u Gundam obitelji instantno zaokuplja pažnju neobičnim settingom, a potom i stilom – ova romaneskna avanturistička ratna epika ne započinje u svemirskim prostranstvima, već u fantastičnoj steampunkish verziji toplih JZ krajeva sjevernoameričkog kontinenta, gdje se farmerski način života miješa s naznakama veoma rane industrijalizacije. Rolan, atipični protagonist blage naravi i pripadnik civilizacije koja je davnih dana migrirala na Mjesec stvorivši tamo tehnološku utopiju, poslan je na Zemlju u sklopu vojno-istraživačke ekspedicije. Pošto provede nekoliko godina služeči obitelji lokalnog rudarskog magnata, integrira se u istu i sprijatelji s njegovim kćerima - otmjenom, ali slobodoumnom Kieth te muškobanjastom i razmaženom Sochie – Loran će se naći u središtu zloslutnih političko-vojnih planova dvaju naroda, koji smjeraju baciti idiličan život Zemljana u pakao novog, iscrpljujućeg rata. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Turn A nije samo njegova panoramska kronika, već i izvrsna karakterna i sociološka studija s narativnom vještinom faulknerovske beletristike, magijom književnosti američkog juga te vehemencijom povijesnih drama poput Prohujalo s vihorom, koja istovremeno oduševljava opuštenošću prikaza svakodnevnog života u maniri WMT naslova, kao i svježinom svoje blago parodične intonacije. Izgubite li se u ovom veličanstvenom svijetu i njegovim živopisnim likovima, sasvim je izgledno da nećete imati previše vremena za dovršavanje planirane ljetne lektire.




JAPANSKI MAI MAI SHINKO TO SENNEN NO MAHOU | ŽANR ADVENTURE, SLICE OF LIFE, DRAMA | TIP MOVIE | EPIZODA 1 | GODINA 2009 | PRODUKCIJA MADHOUSE 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Nedvojbeno inspirirana temama, motivima i artističkom ekspresivnošću Miayazakijevih Totoroa i Spirited Awaya, Mai Mai je avanturistička slice of life drama s usijanom ljetnom atmosferom ruralnih krajeva poslijeratnog Japana, ispričana iz perspektive dvaju djevojčica koje pronalaze zajednički jezik usprkos izraženom karakternom i socijalnom kontrastu; energične i lucidne, ali siromašne seljanke Aoki, koja svoje trčkaranje poljima i skrivanje u vrbicima očarava maštovitim povezivanjem s pejsažom i stanovnicima iz pradavnih vremena, te introvertirane Kiiko iz gradske obitelji, koja se potiho hrva sa turobnim mislima na svoju nedavno preminulu majku. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Iako rasplinjava nostalgiju minulih vremena i posreduje spoznaju o isprepletenosti i neprestanom toku ljudske povijesti, Mai Mai ne zapada u miyazakijevski misticizam i didaktičnost, već bogato oslikava onaj period djetinjstva kada se kroz igru i rana životna iskustva dječjoj nevinosti počinje rastvarati dalek i zbunjujuć svijet odraslih; kada postepeno postaju svijesna vlastite osobnosti, šarolikosti emocija i njihove vrijednosti, ali i činjenice da magija u koju su vjerovala možda ipak ne postoji. Zahvaljujući istančanosti redatelja u pristupu ovim temama te obzervativnosti u vjernom prikazu dječjeg psihofizičko-emocionalnog sklopa, Mai Mai je dojmljiv koloplet nesputane djetinje radosti i smijeha te duboko osjećajuće sjete - pa čak i tuge - odrastanja i života u cjelini. 



MY NEIGHBOUR TOTORO
INFO @ MyAnimeList | DOWNLOAD @ BakaBT



JAPANSKI TONARI NO TOTORO | ŽANR ADVENTURE, COMEDY, SUPERNATURAL | TIP MOVIE | EPIZODA 1 | GODINA 1988 | 
PRODUKCIJA STUDIO GHIBLI, STUDIO FANTASIA, WALT DISNEY, GKIDS 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Ghiblijev se klasik jednostavno morao naći na listi esencijalnih ljetnih animea, s obzirom na svoj nenadmašan šarm u dočaravanju ljetne opuštenosti i predivnu vizualizaciju prirodnog okruženja. Želite li se zadržati samo na očitijoj razini filma, dobivate jednostavnu, komično intoniranu fanastičnu pustolovinu dvaju preslatkih djevojčica, koje razigrano istražuju zakutke pitoresknog obiteljskog seoskog imanja, skrivene šumske puteljke i prozračne krošnje stoljetnog drveća, ne bi li pritom suzbile tugu izazvanu razdvojenošću od bolesne majke. Sukladno maštovitoj dječjoj percepciji svijeta, u Totorou je gotovo sve predimenzionirano – pa tako i sam čudnovati lik iz naslova filma; lucidno i fizičkom pojavnošću pomalo uznemirujuće, ali veselo i prijateljski nastrojeno šumsko biće, koje će u pomalo metaforičnoj završnici filma potpomoći transfer obostrane ljubavi i brižnosti između srdaca djevojčica i njihove majke. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

No kako je Miyazaki višeslojan u svojim ostvarajima, pronicanje u dublje slojeve filma će vas zamisliti nad kontrastom između magije predmodernosti i sterilnosti suvremenog načina života te vas podsjetiti na bitne stvari koje smo tijekom civilizacijskog razvoja i osobnog odrastanja možda i zaboravili. Sveusrdno vam preporučam i Ghiblijeve Spirited Away te Pom Poko, koji također rezoniraju s ljetnim raspoloženjima, ali zbog potrebe za užom selekcijom nisu dospijeli na ovu listu.





JAPANSKI FUUJIN MONOGATARI | ŽANR SLICE OF LIFE, FANTASY, SHCOOL DRAMA, SUPERNATURAL | TIP TV | EPIZODA 13 | GODINA 2004-2005 | PRODUKCIJA PRODUCTION I.G. 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Teško je biti spontano maštovit i krajnje originalan u domeni slice of lifea, posljednih godina izuzteno popularnog žanra, koji je postao predvidiv i običan zbog prezasičenosti slatkoćom tinejdžerskih protagonistica i stereotipnim motivima. Windy Tales je odlučio raspuhati taj šećerni brijeg i razmrsiti vam kose svježim povjetarcem, a potom u potpunosti prožeti kosti snažnom olujom te revitalizirati percepciju žanra. Isprva će vas zaskočiti izobličenim vizualnim stilom u funkciji dočaravanja raspoloženja rezonantnih s prirodnom snagom vjetra - lajtmotiva ove preatmosferične serije, koja prati zgode osnovnoškolke zaljubljene u fotografiranje neba i oblaka. Po susretu s mačkom koja može manipulirati zračnim strujama, Naoine će svakodnevne pustolovine poprimiti posve novu dimenziju, a pred vašim se očima uskovitlati magičan vrtlog raznolikih, iznijansiranih emocionalnih stanja, povezanih s izmjenema meteoroloških prilika –  vremena za duhovni hedonizam, odnosno zastajkivanje i upijanje ljepote tih čarobnih trenutaka serija vam daje na pretek. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

A kad vam jednog tmurnog popodneva podraži nosnice oporim mirisom nadolazečeg ljetnog pljuska i ponudi utočište pred prolomom oblaka u zamračenoj učionici puste škole, ne bi li vas potom zaprepastila fantazmagoričnom scenom klupka bezbrižnih mačaka, koje na krilima vjetra surfaju razvedravajućim nebom, znat ćete da svjedočite nečem nesvakidašnjem i predojmljivom za puke riječi.  



NIGHT ON THE GALACTIC RAILROAD
INFO @ MyAnimeList | DOWNLOAD @ BakaBT



JAPANSKI GINGA TETSUDOU NO YORU | ŽANR MYSTERY, DRAMA, FANTASY, PSYCHOLOGICAL | TIP MOVIE | EPIZODA 1 | GODINA 1985 | PRODUKCIJA GROUP TAC, CENTRAL PARK MEDIA 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Premoren od teškog posla kojim po obavljanju školskih aktivnosti doprinosi svom siromašnom seoskom kućanstvu, osamljeni se dječak Giovanni na kraju radnoga dana ispružio na vrhu obližnjeg bržuljka i usmjerio pogled prema zvjezdanom nebu. Na pragu sna, iznenada se pojavljuje njegov jedini prijatelj, brižni Campanella, te ga poziva na jednonoćno halucinogeno proputovanje intergalaktičkom željeznicom. Tijekom ovog, dvoje će se susretati s brojim čudnovatim ličnostima, fantastičnim krajolicima i mitološkim prizorima,  kroz koje se uvijek daleko više implicira, nego li ih se objašnjava. Riječ je o kultnom djelu poznatog japanskog novelista Kenjija Miyazawe, koje je evergreenskim temama i motivima nadahnulo brojne kreativce poput Leijija Matsumotoa i njegovih animiranih svemirskih opera. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Jednu od najpoznatijih adaptacija istog predstavlja upravo ovaj neobičan, ali dojmljiv i atmosferičan film, koji je prije sjetna i nedorečena kontemplativna drama u formi suludog ljetnog snoviđenja, nego li fantastična avantura s jasnom strukturom i fabulom. Mada usputnog gledatlja lako zbunjuje bizarnim spojem ozbiljnog stila i antropomorfnog dizajna te pretjeranim religijsko-filozofskim simbolizmom, onom promišljenijem će se obznaniti kao metafora o prirodi istinske sreće i smislu nesebične žrtve te ga dirnuti kada napokon shvati dubinu njene tugaljive intonacije, pošto s Giovannijem i Campanellom dođe i do posljednje postaje životne željeznice.






JAPANSKI / | ŽANR HORROR, MYSTERY, DRAMA, THRILLER SUPERNATURAL | TIP TV | EPIZODA 22 | GODINA 2010 | 
PRODUKCIJA ANIPLEX, DAUME, DENTSU, FUNIMATION ENT, FUJI TV 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Iako nije ni jedini, a ni najbolji anime s genijalnom premisom kohezivne, od svijeta odsječene ruralne sredine, koja sred kulminacije ljetnih sparina postaje poprištem nadnaravne strave i užasa, Shiki je vrijedan pozornosti svakog ljubitelja prenapetog trilera i još šokantnijeg horrora, čiji spoj ispuručuje unatoč narativnim nekonzistencijama i nedorečenosti. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Zloslutna i misteriozna događanja poput neobjašnjivih nestanaka i nenadanih smrti stanovnika idiličnog fikcionalnog japanskog sela u ranim 90-ima, koja se počinju događati po useljenju neobične obitelji u obližnji starinski dvorac - a predstavljena u prvoj polovici serije - popraćena su iz perspektive troje likova: gradskog tinejdžera koji je nedavno došao na ladanje s obitelji, no osjeća duboku iritaciju i prezir spram nove okoline; lokalnog mladog doktora, uvjerenog da je došlo do izbijanja epidemije nepoznate bolesti; te njegovog prijatelja, svećenika i novelista opčinjenog misticizmom i svijetom metafizike. Kada se nestali stanu vraćati u selo u preobraženom vampirskom obličju s planom uprizorenja zombie apokalipse, seljanima će postati jasno da je jedini način preživljavanja nemilosrdni otvoreni rat protiv njihovih najmilijih. Ekscitirani neopisivom brutalnošću i vizualnim nasiljem te sirovim strastima i emocijama likova u grandioznom i pomalo treš, no potresnom i dirljivom finalu Shikija, još ćete dugo vremena nakon istog ostati pod dojmom uprizorenog festivala raspadnutih trupala podno azurnog ljetnog neba.            






JAPANSKI / | ŽANR ADVENTURE, MYSTERY, SLICE OF LIFE, SUPERNATURAL | TIP TV | EPIZODA 26 | GODINA 2005-2006 | 
PRODUKCIJA ARTLAND, MARVELOUS ENT, FUNIMATION 
_______________________________________________________________________________________ 

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Tražite savršeni plan bijega od ljetne vrućine i monotonije? Savjetujem vam 26-epizodno meditativno povlačenje u hladovinu nabujale primordijalne šume, tijekom kojeg ćete osluškivanjem smirujućih zvukova živog organizma prirode i natapanjem očiju pastelom fantastičnog krajobraza, revitalizirati osjetila i duh. No uočite li bilo što neobično, rezonantno s dalekim svijetom onostranosti, ne bi bilo zgorega da pozovete Ginka, nomadskog travara i stručnjaka za nadnaravno, blage naravi i bogatog znanja, koji će vas uvesti u čudnovati svijet Mushija – primitivnih bestjelesnih bića koja mogu poprimiti najrazličitija obličja – predmeta, osoba, utvara pa čak i prirodnih pojava. Mushiji ljudima nerijetko neintencijalno izazivaju najrazličitije probleme pa su osobe poput Ginka u ovom fantasy svijetu - poput Miyazakijeve Princess Mononoke inspiriranom japanskom predmodernošću - poprilično na cijeni. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Mushishi je relaksirajuća misteriozna avantura ozbiljnog stila i usporenog ritma, koja epizodnim formatom, izostankom središnje priče i poluzaiteresiranim protagonistom podsjeća na Kino's Journey - no umjesto da vas poziva na aktivno promišljanje svijeta i života, nudi vam neopterećeno uživanje u njegovoj neobičnoj očaranosti elementima šintoističkog folklora. Zanimljivim pričicama te intoniranošću suptilno sjetnim raspoloženjima, rezonantnim s mračnijim vizualnim stilom koji preferira hladne boje, Mushishi će vas brzo osvojiti i povući u svoj jedinstveni svijet.





JAPANSKI MOURYOU NO HAKO | ŽANR THRILLER, MYSTERY, SUPERNATURAL, SF, SEINEN | TIP TV | EPIZODA 13 | 
GODINA 2008 | PRODUKCIJA MADHOUSE 
______________________________________________________________________________________

 
 
_______________________________________________________________________________________ 

Istinski zastrašujuća fikcija nije ona koja šokira vizualizacijama ekscesivnog nasilja, pa čak ni ona koja narativnim tehnikama i fabularnim motivima pobuđuje osjećaj straha, već ona utemeljena na pozadinskoj idejnoj opscenosti, smjerajuća na izazivanje iskonskog strahopoštovanja pred estetskim zanosom zloće. Ovaj ga prelucidan triler uspijeva polučiti već u svojim prvim sekundama, utiskujući vam u biće uznemirujuću, ali neobjašnjivo poetski zanosnu i nezaboravnu scenu, gdje zagonetna osoba, naočigled svog neznanog suputnika u vlaku, rastvara vratašca malene kutije u svome krilu, ne bi li ovaj ugledao cvijećem urešenu odrubljenu glavu prelijepe djevojke, koja zlokobno pomiče oči i usne. Početak je to intrigantne i atmosferične horror priče, prigodno smještene u kasnoljetne mjesece mirnog tokyjskog predgrađa 1952. godine, u kojoj troje likova - novelist; publicist; te staretinar i okultist - istražuju slučaj nestanaka i nastranih ubojstava lokalnih školarki. 
_______________________________________________________________________________________ 

_______________________________________________________________________________________ 

Upravo je opsjednutost cvijećem zla središnji motiv MnH-a, u čijem se narativu miješaju SF motivi s detektivskom fikcijom, kao i japanski folklorno-religijski misticizam i ezoterija s nestabilnom percepcijom likova, što zamagljuje jasno razgraničenje između stvarnog i imaginarnog. Mada bi mu se moglo prigovoriti na nekonzistentnom ritmu, dijaloškoj prezasičenosti i pomalo nategnutom šekspirijanskom raspletu, teško da će vas ostaviti ravnodušnim i nenamirenim za ljetnu dozu kvalitetne krimi-literature.  
_______________________________________________________________________________________ 

NASTAVAK OČEKUJTE TIJEKOM LIPNJA 2014!